Tahukah anda salah satu sebab susu menjadi punca sembelit adalah susu tersebut mengandungi iron-fortified (kebiasaannya ada di dalam susu formula dan susu tinggi zat besi), seperti iron supplemen (supplemen ibu hamil) biasanya penyebab ibu hamil sembelit. Mengambil iron/zat besi dari sumber luar seperti kurma adalah lebih baik kerana kurma mengandungi serat yang dapat mengelakkan anak sembelit. Jadi jika anak sembelit (dari segi makanan) cuba elakkan dulu makanan/supplemen yang kaya dgn iron/zat besi. Banyakkan minum air dan makanan berserat. Dapatkan nasihat daripada paediatrician.

Sebahagian doktor ada menasihati supaya mengurangkan skop susu (biasanya susu formula) dan ada juga yang mengesyorkan untuk lebihkan skop susu jika anak sembelit. Bagi susu yang asli seperti susu segar dan susu tepung Puremil, lebihkan skop dari kebiasaan minum untuk merawat masalah sembelit. Kalsium yang mencukupi memudahkan pembuangan najis. Bila anak telah kembali membuang air besar secara normal, boleh teruskan minum ikut skop biasa.

Pilih #SUSUPUREMIL yang mengekalkan khasiat susu semulajadi yang tinggi kalsium, protein dan vitamin tanpa iron-fortified. Insyaallah membantu mengurangkan masalah sembelit anak-anak.

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Puremil Marketing Susu Puremil

#puremil
#susuSihat
#susuSedap
#tanpaKrimer
#tanpaGulaTambahan
#tanpaMaltodextrin
#tanpaPemekat