Susu merupakan minuman yang penting bagi bayi, kanak-kanak dan juga orang ramai. Anda mungkin tertanya-tanya berapa harga susu tepung sekarang ini?

Susu adalah satu minuman yang mengandungi sumber vitamin dan mineral yang tinggi. Sumber vitamin yang ada dalam susu adalah vitamin A, vitamin D, vitamin B dan vitamin K.

Selain itu, sumber mineral yang terdapat dalam susu adalah kalsium, magnesium, fosforus, potasium, zink dan zat besi.

Dalam artikel ini anda akan mengetahui apa itu susu tepung, kelebihannya dan juga harga susu tepung semasa.

 

Apa itu Susu Tepung?

harga susu tepung

Susu tepung adalah satu produk tenusu yang disediakan melalui proses penyejatan. Proses ini dijalankan sehingga susu itu berubah menjadi kering. 

Tujuan utama susu tepung ini dihasilkan adalah untuk menyimpannya dengan jangka masa yang lama. Ini akan menjadi satu kelebihan daripada susu segar. 

Proses ini juga dilakukan untuk mengurangkan jisim yang besar untuk memudahkan pengguna membawanya. 

Kelebihan Susu Tepung

harga susu tepung

Setiap susu mempunyai kelebihan masing-masing. Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa susu ibu lebih bagus. Tetapi susu tepung juga ada kelebihannya.

  • Boleh Disimpan Dengan Jangka Masa Yang Panjang

 

Kelebihan yang pertama adalah susu tepung boleh disimpan dengan jangka masa yang panjang tetapi ia juga ada tarikh luputnya.

Namun, tarikh luput bagi susu tepung adalah lama dan tidak cepat rosak. Oleh itu, ia sesuai kepada orang yang hendak minum dalam jangka masa yang lama.

  • Tidak Perlu Letak Dalam Peti Sejuk

 

Kelebihan seterusnya ialah susu tepung tidak perlu disimpan dalam peti sejuk. Ini juga satu kelebihan yang dicari oleh para pengguna. 

Walaupun tidak disimpan dalam peti sejuk, susu tepung masih mampu untuk mengekalkan kandungan nutrisinya. Ini juga satu kelebihan yang dicari oleh para pengguna.

Ia juga boleh dibawa kemana-mana kerana tidak perlu diletakkan dalam peti sejuk. Keadaan susu tepung tidak akan berubah berubah tempat dan suhu berubah.

  • Harga Tidak Mahal

 

Seterusnya, harga susu tepung tidak semahal harga susu segar. Harga yang murah juga menjadi tarikan kepada para pengguna untuk menikmati susu jenis ini.

Semestinya susu segar lebih mudah untuk disediakan manakala lebih leceh bagi susu tepung. Tetapi tidak salah untuk menyediakan susu tepung.

Jika dilihat dari sudut jumlah kandungan, susu tepung lebih menguntungkan berbanding susu segar kerana kandungan susu segar lebih sedikit berbanding susu tepung. 

Susu tepung boleh dibancuh banyak kali dan lambat untuk habis.

  • Kaya Dengan Vitamin dan Mineral

 

Kandungan susu adalah sangat kaya dengan kalsium yang merupakan sumber yang sering dicari oleh semua orang. Ia digunakan untuk menguatkan tulang kita.

Susu mengandungi pelbagai vitamin yang mana dapat menguatkan tulang dan menghindari tulang daripada reput. 

Dalam susu juga ada potasium, magnesium dan kalsium dapat membantu pengaliran darah dengan betul. Ia dapat mengekalkan tekanan darah.

Mengandungi zat besi yang membantu pengeluaran sel darah merah dan juga dapat mencegah anemia.

  • Menguatkan Otot

 

Mereka yang selalu ke gimnasium kebiasaannya akan minum susu selepas bersenam. Kandungan protein yang tinggi dapat membekalkan nutrien yang diperlukan otot.

Susu tepung juga berfungsi untuk menghalang sakit otot serta menggantikan bendalir yang hilang semasa bersenam.

Harga Susu Tepung Semasa

Susu Kanak-Kanak Terbaik (Susu Puremil Penuh Krim) RM35.00

harga susu tepung

Susu Puremil Penuh Krim ini merupakan susu terbaik kerana keasliannya 100% susu tepung penuh krim. Susu ini juga tiada gula tambahan iaitu sukrosa yang baik untuk pengguna.

Susu Puremil tidak mengandungi maltodextrin iaitu lebihan karbohidrat, krimer dan juga penstabil, anticaking agent dan pewarna.

Dengan harga RM35.00 anda boleh nikmati pelbagai manfaat dan kebaikan seperti yang dinyatakan.

Terdapat banyak susu yang berkualiti sama seperti susu di atas dalam pasaran. Tetapi kelebihan yang terdapat pada susu-susu di pasaran sangat berbeza.

 

Berdasarkan kajian yang telah dilaksanakan, Susu Puremil Penuh Krim ini sememangnya menepati apa yang dicari oleh para pengguna. 

Harga susu tepung ini sememangnya yang terbaik dan bertepatan dengan kandungan dan kelebihan yang ada. 

 

KELEBIHAN SUSU PUREMIL

 

Kesimpulannya, susu amatlah penting dalam diri manusia kerana kelebihannya yang membantu kesihatan tubuh badan.

Dengan susu Puremil, anda bukan sahaja akan mendapat khasiat Omega 3, anda juga akan mendapat kebaikan DHA+EPA, Vitamin B12, Kalsium, Vitamin D dan lain-lain lagi.

Kandungan Omega 3 dan DHA+EPA adalah terbukti secara saintifik dapat menambahbaik kesihatan  jantung, otak dan mata. 

Susu Puremil ini dihasilkan daripada susu lembu asli untuk santapan anak dan keluarga anda dengan pelbagai jenis susu penuh krim yang boleh dicuba.

Selain itu, susu Puremil tidak mengadungi gula tambahan seperti sukrosa. 

Oleh itu, susu ini dapat melindungi gigi anak anda dari rosak. 

Susu ini adalah sangat baik untuk anak-anak terutamanya bagi mereka yang kurang selera makan kerana ia mengandungi vitamin B12 dan zink yang dapat menambah selera makan.

Susu Puremil bukan sahaja berkhasiat untuk anak-anak kecil tetapi ia juga sangat bagus untuk orang dewasa, ibu hamil serta ibu yang menyusu. 

Kandungan susu ini yang tinggi dengan vitamin D, vitamin C dan kalsium dapat membantu penyerapan kalsium dengan efektif, meningkatkan imun badan, dan mengelakkan osteoporosis. 

Puremil telah mengimport susu tepungnya dari syarikat pengeluar susu tepung lembu terbesar di dunia yang terletak di New Zealand.

Terdapat dua jenis susu Puremil iaitu Susu Puremil Asli dan Susu Puremil Coklat. Sudah ramai pelanggan yang telah mencuba susu Puremil dan menyukainya.

Puremil telah berada di pasaran sejak  tahun 2017 lagi dan susu Puremil ini selamat dan dijamin asli serta mengandungi pelbagai nutrisi yang sihat.